24.6.2017 - 15:12 ILoy 25 vuotta
 
Klikkaa alta
tuote-esittelyihin.

Lisätietoa kaikista näistä iloy@iloy.fi tai
puh 014 3722134

 
 

Etusivu
Uutiset
Tuotteet
Sää
Pilvet ja salamat
 • Eurooppa
 • USA
 • Päijänteen sää
 • Pohjois-Päijänne
 • Himos
 • FMI Tuuli- ja ilmanpaine-ennuste
  Yhteystiedot
  Linkit
  Download
  Palaute

  Hae
  www:stä
  www.iloy.fi:stä

  ILoy:n postilista

  Users online: 1

   

  Uutiset - News


  Kesän sademittauksiin lisää tarkkuutta
  25.2.2017 - Ilkka

  http://enews.davisnet.com/read/archive?id=2958&mid=696138&e=marine%40iloy%2efi&x=24d2808a ,

  Uuden sadekuupan viisas muotoilu eliminoi sivutuulen haitallisen vaikutuksen sademääriin
  ko linkissa piirretyllä tavalla.

  Jos käytössäsi on lumi-vesimuunnin 7720eu, ko uusi kuuppa ei käy sen yhteyteen, sillä lumen sulatus vedeksi tapahtuu lämmittämällä sadelaskimen suppilon ja kuupan ulko-osan välistä ilmatilaa.
  Jos hankit 2017 mallin sääaseman 6152,6162, 6153,6163 sekä siihen lumisulattimen 7720eu , toimitamme mukana talvikäyttöä varten korvauksetta asianmukaisen kuupan.
  Lisätietoa support@iloy.fi
  014 3722134  Visibility sensorit turvalaitteena
  9.1.2017 - Ilkka


  http://www.youngusa.com/Brochures/73000%20(0816).pdf ,

  R M Young uutuus majakoihin, tuulivoimaloihin, porauslautoille, tunneleihin, satamiin, hyppyrimäkiin
  ym urheilupaikoille, joissa eteenpäin näkyvyyden tulee olla vaatimusten mukainen enne suoritusta.. jen

  Lisätietoa ilkka.lilja@iloy.fi 0400 241317

  Valmistaja R M Young USA
  Maahantuonti ILKKA LILJA Oy Ltd Jyväskylä 014 3722134


  Lahjat Marine katalogistamme
  16.12.2016 - Ilkka

  Klikkaa sivumme oikeassa alalaidassa olevaa kanootimeloja kansikuvaa ja saat upean DAVIS tuotekatalogin. Tuotehinnat on annettu dollareina, mutta kun korvaat katalogissa dollarimerkin euromerkillä saa hinnan (alv0) Jyväskylässä. Useita tavaroita on varastossa. Meiltä voit ostaa myös laskuun.
  Hyvää Joulua!
  ILKKA LILJA Oy
  Jyväskylä
  014 3722134 0400 241317
  Auktorisoitu maahantuoja
  DAVIS Instruments
  R M Young
  BOLTEK
  Ocean Controls

  http://www.iloy.fi/pdf/Davis_Marine_Catalog_2016.pdf ,  LAATUSÄÄTÄ KESÄÄN JA TALVEEN
  15.3.2016 - Ilkka

  Ehkä jo olet 2016 katalogistamme havainnut (edellinen uutinen), että DAVIS on parantanut tuuli, lämpö/kosteus- ja sadesensorien tarkkuuutta. Myös DAVIS Vantage Connect systeemistä on saatu 2 vuoden jälkeen hyviä lausuntoja n. 120 luontoasemalta Lapista-Hankoon sovellutuksissa, joissa mittausetäisyys voi olla kymmeniä tai satoja kilometrejä, ja on oltava myös paikallinen muisti (kuten VC:ssä on) siltä varalta, että internet ei aina toimi olipa 'hintasaarnaaja' kuka hyvänsä neljästä toimijasta. Myös isoihin kestäviin LED-näyttöihin ollaan tyytyväisiä. Ne ovat ikäänkuin alan standardi mm SAR-asemilla. Osa mittaa ja näyttää myös tielämmön.

  Tuulimittariksi käy myös musta jäätymätön RM Young mittari 0-100 m/s , joita mm. satama voi käyttää DAVIS asemissaan ilman lämmityssysteemien käyttöä korkeissa salamaniskulle herkissä pyloneissaan kuten PORIn sataman. Myös Port of Hanko on saanut DAVIS nettisääaseman Länsisatamaansa joka antaa sään tuulineen minuutin tarkkuudella max puuskat erikseen tallentuen.
  Mitä hienoin ilmaispalvelu Hangon kaupungin satamalaitokselta myös Hangon purjehtijoille ja regatta lautakunnille.

  DAVIS aseman anturiksi käy myös ultraäänianturi, jossa elektroninen kompassi eli laite voi olla osana siirreltävää kalustoa. Myös jääkiekon kokoinen ultraäänianturi löytyy. Siinä ei ole elektronista kompassia, mutta sensori voidaan panna DAVIS VP2 Wind liitäntään suoraan.

  Kantama DAVIS sääasemilla on ollut max 300 m luokkaa, mutta on nyt kantama koko EU, jos käytetään Vantage Connect ratkaisua, jolla Chicagossa saatiin suosovellutuksellamme reaaliaikaisen mittaussovellutusryhmän voitto eli kultamitalli. VC:n ohella meillä on myös oma 4G-sovellutus. Se mahdollistaa weatherlink ohjelman etäkäytön. Voit siis avata 4G:llä jopa Weatherlink.exe ohjelman Bulletin -ruudun etänä.
  Laatusää 4G systeemein (yksi aputoiminimistämme on Laatusää ) pystyt mittaamaan omalla SIM kortillasi 2.5 s - 60 s välein säätä mistä tahansa, jossa 4G toimii. On mm sovellutus autoilijoille, jolla saadaan reaaliaikaisesti tiedot auton sääanturista sääkeskukseen - myös ilman tiheys maxtehon saavuttamiseen kulloisessakin sääolossa -- jos kyseessä on autokilpailusovellutus-- 'formuloista kiihdytysajoihin' .

  Sijoittamalla DAVIS sääasema tai pelkkä tuulimittari, jossa elektroninen kompassi, purjehduskisan ratapoijuun, saa regatan kilpailulautakunta EU-järveltä tai mereltä weatherlink.exe ohjelmallamme reaaliaikaisesti ruutuun sääseurantaa ja tilastot.
  Lisätietoa asiakkaille - uusille tai vanhoille 0400 241317, 014 3722134 tai iloy@iloy.fi. Jos olet vanha asiakas saat avaimet tukisivustoomme www.laatusaa.fi/support.

  Hyvää Ristonpäivää 15.3 ja 16.3 hyvää nimipäivää kaimoille kautta maan.
  T ILkka A LILJa sääfyysikko

  Laadukasta täsmäsäätä joka lähtöön (Täsmäsää -sanontaa aloimme käyttää mainonnassamme (Precision Weather käännös) yli 15 vuotta sitten kääntäessämme DAVIS tuotetietoa ja Weather catalogeja suomeksi. Ensimmäinen laaja suomalaisen DAVIS täsmäsää katalogimme jakelu alkoi 2004.)

  ILoy tarinaa venehenkisille & uusi sääkatalogi 2016
  14.3.2016 - Ilkka

  http://www.etlehti.fi/artikkeli/matkaopas/kokenut_kippari_lukee_tuulta_poskiltaan ,

  http://www.davisnet.com/product_documents/weather/catalog_pages/Weather_Catalog.pdf ,

  Tulipalopakkaset ja paristot
  18.1.2016 - Ilkka

  Vp2 sääasema toimii hyvin tulipalopakkasillakin jos lähetinparistossa on puhtia >3 V
  Jos ei ole, paristo on syytä vaihtaa laadukkaaseen -40...+40c alueen litiumparistoon)syksyn iltojen pimetessä. Mutta jos haluaa välttää vaihtoa, voi syöttää Vp2 säälähetintä ulkoisesta jännitelähteestä 5-6 V
  ISS pariston yläpuolella olevaan pistokkeeseen. Sinne sopii mm konsolin jännitelähteen urospistoke. Jos hankkii 12-24V pakkasakun, pitää hankkia myös jännitteen 12...24Vdc alennin >5..6Vdc tasolle , ja sellaisia saa 'tupakansytytin' adaptereina
  mm autotarviketavarataloista tai meiltä sales@iloy.fi
  Lisätietoa support@iloy.fi tai 014 3722134

  http://www.laatusaa.fi ,  Säätietoa alan suosituimman ja laajimmalle levinneen Kirjan pohjalta
  24.12.2015 - Ilkka

  HÄN SÄÄT JA ILMAT SÄÄTÄÄ' -RATKAISEMATON ONGELMAKO?
  ILkka A Lilja FL, sääfyysikko (ilkka.lilja@iloy.fi)

  RAAMATTU JA SÄÄ
  Raamatun mukaan (1 Moos 8:22) vuodenaikojen säännöllinen toistuminen on Jumalan työtä: "Niin kauan kuin maa pysyy, ei lakkaa kylväminen eikä leikkaaminen, ei vilu eikä helle, ei kesä eikä talvi, ei päivä eikä yö". Jeesuksen tärkeässä vertauksessa viinipuusta (1 Mark 13 28) puhutaan lähi-idän kesästä. 'Kun oksa on tuore ja lehdet puhkeavat, niin tiedätte, että kesä on lähellä.' Suomalaisille kesä on odotettua hyvän kelin loma-aikaa - Israelissa asia ei ole näin.
  Raamatun mukaan 'Herra Jumala otti ihmisen ja pani hänet Eedenin paratiisiin viljelemään ja varjelemaan sitä.'(1Ms 2:15). Noan aikana ihmisten pahuus tuli täyteen mittaan; Ihmissuku vaipui totaaliseen turmellukseen ja väkivalta rehotti kaikkialla. Vedenpaisumuksen Jumala toteutti 40 päivän rankkasateella ja ennen kaikkea painamalla pohjavedet ('syvyyksien lähteet') maan pinnalle. Vedenpaisumuksen lopettamiseksi 'Jumala nosti tuulen puhaltamaan yli maan, niin että vesi laskeutui' (1 Ms 8:1). Suuri haihdunta vaatii paljon auringonpaistetta säteilyä ja voimakkaan tuulen. Ammattilaisten käyttämässä Penman-Monteithin haihduntakaavassa on tuulen nopeudella kahden metrin korkeudessa keskeinen osa.
  "Ja Herra tunsi suloisen tuoksun ja sanoi sydämessänsä: En minä koskaan enää kiroa maata ihmisen tähden; sillä ihmisen sydämen aivoitukset ovat pahat nuoruudesta saakka. Enkä minä koskaan enää tuhoa kaikkea, mikä elää, niin kuin nyt olen tehnyt. Niin kauan kuin maa pysyy, ei lakkaa kylväminen eikä leikkaaminen, ei vilu eikä helle, ei kesä eikä talvi, ei päivä eikä yö" (1 Ms 7: 21-22).
  Säätilan havainnointi ja ennakointi on yhtä vanha ilmiö kuin itse maailmankaikkeus. Raamatun alkutekstissä on säähän ja ympäristöön liittyviä sanoja, tapahtumia ja kuvauksia on lähes joka sivulla. On tuulen henkäyksiä ja tornadoja, trombeja ja syöksyvirtauksia, tihkusateita ja raekivisateita, kastetta ja kuuraa, lunta ja räntää, ukonilmoja ja hirmumyrskyjä, poutapilviä ja ukkospilviä, sääennustajia ja pilvien pälyilijöitä, tulvia, tulivuorten purkauksia, maajäristyksiä, hallaa ja hellettä. Tässä tilanteessa olemme edelleen. Esimerkkejä tästä:

  Ukkosmyrsky telttajuhlilla
  "Sunnuntai-iltapäivän viimeinen Kesämusiikki-konsertti jouduttiin keskeyttämään alkuunsa, koska rajuilma alkoi repiä juhlatelttaa paikoiltaan. Ainoastaan Heinolan naislaulajille suotiin tilaisuus esittää neljän kappaleen ohjelmansa loppuun. On armas mulle aallontie -yhteislaulun aikana Kymenvirran vaahtopäinen vesi alkoi näyttää vähemmän armaalta. Nuorten lauluryhmä esitti vielä sitkeästi kappaleen 'Nocturne', jonka jälkeen raju tuuli alkoi repiä telttaa paikoiltaan. Tapahtuma keskeytettiin tuvallisuussyistä juuri ajoissa, koska teltan etuosan kannatinpylväs pysyi paikallaan enää miesvoimin." Itä-Häme lehti (26.7.1999)

  Lähetysjuhla Kuusamossa v 2001
  "Viimeisen tilaisuuden päättyessä kansa seurasi siunattujen kulkuetta ulos teltasta ja kiiruhti sitten autoihin ja busseihin. Syytä olikin, sillä pian vettä ryöppysi pilvistä kuin vesiputouksessa" (Lähetyssanomat 6-7/ 2001)

  Myrsky Kairossa 5.1.2000
  "Voi kamala mikä sade ja myrsky täällä (Kairossa) juuri puhkesi - huh huh¬ huudahti Suomen Egyptin suurlähetystön sihteeri Merja Grönroos kesken puhelinkeskusteluamme tammikuun 5. 2000 iltapäivällä 12 UTC (klo 14 Suomen ja Egyptin talviaikaa). "Valtavan isoja sadepisaroita ! Täällä ei olekaan satanut kunnolla kahteen vuoteen! " Olin soittanut Suomen Kairon suurlähetystöön varmistaakseni suunnitelmani tutkimusmatkan aikatauluja ja kontakti mahdollisuuksia mm Suezin kanavalle pääsyä varten. Suezin kanavan virallisen merikortin olin ostanut ja opetellut ulkoa Merivoimien reservin upseerin ja kilpapurjehtijan ottein jo muutamaa vuotta aikaisemmin. Nimittäin vuonna 1994 olin saanut halun ryhtyä tekemään Raamatun tutkimuksen kautta Isän Sääkirjaa .

  Tiistai-iltapäivä Israelissa 18.1.2000
  Tel-Avivissa ilmestyvän Ha' arets lehden uutissivulla (19.1.2000) on kaksi kuvaa. Toisessa kolme mietteliään näköistä miestä seisoo saman ison sateenvarjon alla: Kuvaotsikko on: Kosteaa odottelua: Yasser Arafat odottelemassa Armenian Patriarkkaa Betlehemin toimistonsa edustalla." Toinen kuva liittyy lehden pääjuttuun :" Myrsky vaurioittaa mutta ei kuolettavasti:" Kuva on Tel Avivista. Kuvassa kolme henkilö ylittää katua, jonka varrella palmupuiden oksat on myrsky painanut vaakasuoraan. Tekstissä kerrotaan: Tel Avivin rannalla aallot olivat yli neljän metrin korkuisia ja Golanille satoi metri verran lunta. Kyprokselta ja Turkista syntynyt matalapaine aiheutti hirmumyrskytuulen (yli 100 km /h) Israelin alueelle Hermon vuorella lunta tuli lisää yli metrin. Yleensä sääoloiltaan ihanteellisessa Eilatissa Punaisen meren Akaban lahden pohjoiskärjessä eteläisessä Israelissa tuhannet asukkaat saivat seurata veneilynäytelmää, jossa kansallinen vesiskootteri mestari Robby Michaeli temppuili kolmimetrisessä aallokossa . Samaan aikaan poliisivene taisteli sataman itäosassa pelastaakseen 15 ihmistä turistiveneestä, joka oli tuhon partaalla ajauduttuaan aallokossa holtittomasti sataman aallonmurtaja rakenteisiin. Merenkulkuopiston veneen avustumana turistit saatiin pelastutetuksi.
  PUNAISEN RISTIN ONGELMA
  Anders Wijkman ja Lloyd Timberlake julkaisivat 1980-luvulla kirjan nimeltä 'Natural Disasters - Acts of God Acts of Man? (Luonnon katastrofit- Jumalan tekoja Ihmisen tekoja?) Ruotsissa teoksen nimeksi riitti "Naturkatastrofer - människans verk?" ('Luonnonkatastrofit¬ ihmisen tekoja?'). Suomalaisen laitoksen julkaisija Suomen Punainen Risti oli aavistuksen rohkeampi ja pani otsikoksi "Luonnonkatastrofit- ihmisen vai luonnon työtä? (ISBN 951-95780-0-5,1986).

  Raamatun mukaan ihminen voi suhteessaan Jumalaan ja luomakuntaan tuottaa joko huonoa tai hyvää hedelmää. Jeesus käsitteli asiaa vuorisaarnassa vertaamalla toisiinsa hyviä ja huonoja puita. Tuotetun hedelmän laatu vaikuttaa suoraan ihmisen iankaikkisuuselämään.
  Vuorisaarnassa Jeesus myös ensimmäistä kertaa käytti (Matt 7:25-27) sääalan termejä vertauksessaan kalliolle ja hiekalle rakennetuista taloista: 'Ja jokainen joka kuulee nämä minun sanani eikä tee niiden mukaan on verrattavissa tyhmään mieheen, joka huoneensa hiekalle rakensi. Ja rankkasade lankesi, ja virrat tulvivat ja tuulet puhalsivat ja syöksyivät sitä huonetta vastaan,ja se sortui ja sen sortuminen oli suuri." Matteuksen evankeliumissa (Mt. 16: 2-3)
  Jeesus toteaa ihmisen pystyvän ennakoimaan säätä omilla silmilläänkin, mutta ajan muille merkeille ollaan sokeita.

  Job oli nuhteeton Jumalan mielen mukainen hurskas mies. Jumala salli, että Jobin perhekunnan elämää pääsivät tuhoamaan sekä kamelivarkaiden joukkio että raju ukonilma, jonka salamat sytyttivät tuleen lampaat ja lammaspaimenet. Jobin lapset menettivät henkensä kesken vanhimman veljen järjestämiä pitoja pyörretuulen nostaessa talon ilmaan neljästä kulmasta. Onnettomuuksista kuultuaan Job ei kuitenkaan sanonut "Herra antoi - saatana otti", vaan "Herra antoi, Herra otti; kiitetty olkoon Herran nimi" (Job 1:21).

  PUNAISEN MEREN YLITYS
  Suezin kanava Katkeronjärvien seutu (el Buheiret el murra el kubra ja el Buheret el murra el sughra Iso ja Pieni Katkerojärvi) ovat eräiden arkeologien ja tutkijoiden mukaan Exoduksen, Mooseksen toisen kirjan 14. luvun pää näyttämö. Jumalan oikein ajoittama ja suuntaama idänpuoleinen hirmumyrsky antoi vesien väistyä Israelin heimon reitiltä juuri oikeaan aikaan - Jumalan ihmeenä. Tri K. A Wille on tutkinut (Raamatullinen Aikakauskirja 1935 , s 90) mistä israelilaisten punaisen meren ylimeno kävi. Punaisen meren Suezin lahden pohjoispäässä Ras el Adabiah'n luona on 10 km mittainen ja 1.6 km leveä kohoutuma syvällä veden alla Laivoille paikan yli on viitoitettu valopuomien ja majakan opastama väylä. alueella on keskisyvyys 7 m, pohjoispuolella 17 m ja eteläpuolella 30 m. Tämä ylityspaikka sopii Raamatun tekstiin erinomaisesti.
  SUPERTIETOKONELASKENTAA
  Doron Nof ja Nathan Paldor kirjoittivat Amerikan säätieteilijöiden yhdistyksen lehteen tutkimuksen 'Onko israelilaisten Punaisen meren ylitykseen valtameritutkimukseen pohjautuvia selityksiä. (Bull Am Met Soc 73(3) s 305-314). Tutkijat laskivat erilaisia malleja tapahtumalla. Ihmeenä tutkijat tapausta loppujen lopuksi pitivät. Raamatun mukaan tuolloin vallitsi hirmumyrsky, jota alusti voimakas idänpuoleinen tuuli. Myös historioitsija Josefus käsittelee asiaa laajalti. Josefuksen mukaan Mooses keräytytti myrskyn jälkeen talteen rannalle virtausten mukana kulkeutuneet Egyptin armeijan aseet.

  TOINEN SÄÄSOTA (Joos 10:11-13)
  Jerusalemin lounaispuolella, jossa nykyään on Jalun paikkakun¬ta, sijaitsi Aijalon (hebr. 'kauriskenttä') niminen kaupunki ja Aijalonin laakso, joka tuli tunnetuksi Joosuan aikana tapahtu¬neiden ihmeitten vuoksi. Aijalon laakson taistelu on Jumalan kansan historian yksi kaikkein suurimmista sikäli, että siinä Jumala itse varmisti israelilaisten voiton antamalla sataa vihollisten päälle Beet Hooronin rinteessä isoja raekiviä (hebr. 'eben barad') Ja siellä Herra vastasi Joosuan rukoukseen pitämällä auringon alallaan ja kuun paikallansa Aijalon laakson kohdalla siihen asti, että kansa oli ehtinyt kostaa vihollisilleen.
  Tämä säätaistelun taustana oli Jumalan lupaus (Joos 1:5) Herra ilmoitti Moosekselle neljänkymmenen vuoden erämaavaelluksen jälkeen, että tuolloin 85 vuoden ikäinen Joosua tulisi johtamaan kansan Jordanin poikki luvattuun maahan. Herra käski Joosuaa olemaan luja ja rohkea: " Ei kukaan kestä sinun edessäsi kaikkena elinaikanasi. Niin kuin minä olin Mooseksen kanssa, niin minä olen sinunkin kanssasi; minä en jätä sinua enkä hylkää sinua." Kuuden vuoden taistelujen jälkeen Joosuan joukot olivat voittaneet kuusi kansanheimoa ja 31 kuningasta, joiden joukossa oli myös israelilaisten aikaisemmin kauhistelema anakilaisten jättiläiskansa. "Israelaisten maahan ei jäänyt anakilaisia; ainoastaan Gassaan, Gatiin ja Asdodiin niitä jäi (Joos 11:22). Tästä voi päätellä että Joosua ei saanut valloitetuksi Gassan (nyk. Gaza) aluetta; sen teki myöhemmin Juudan suku. Simpsonin aikana alue joutui sittemmin filistealaisten haltuun.

  Professori Angervo kuvailee Sääopin kirjassaan suuria raekivimyrskyjä: Yvussa Kiinassa v 1902 sataneiden rakeiden läpimitta oli 21 cm ja paino 4.5 kg . Kärnitissä ja Steiermarkissa satoi heinäk. 3 p:nä 1897 15 cm:n pituisia raekappaleita, jotka painoivat toista kiloa ja tunkeutuivat ulko- ja välikattojenkin läpi ja upposivat jopa puolen metrin syvyyteen maahan. Rusthukissa Bulgariassa särki raesade elok. 15 p:nä 1900 10 minuutissa 50 000 ikkunaruutua, ja 10 taloa ja 2 tornia sortui. Useat rakeet lävistivät ikkunat luodin tavoin tehden vain kokoisensa reiät niihin.

  TULE TUULI
  Raamatun toisessa jakeessa (1 Ms 1:2) kerrotaan, kuinka Jumalan Henki (hebr. 'ruah') liikkui vetten päällä. Ruah tarkoittaa alkuaan tuulta, jota vastaava sana kreikassa on 'pneuma' (verbistä pneo, puhaltaa). Keskustellessaan Nikodeemuksen kanssa (Joh 3:8) myös Jeesus vertaa Pyhää Henkeä tuuleen. "Tuuli puhaltaa, mistä tahtoo, ja kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee; niin on jokaisen, joka on Hengestä syntynyt".
  Jokapäiväiset sääilmiöt syntyvät pääosin siinä ilmakehän alueessa missä 'linnut voivat lentää (1 Ms 1:20). Sääopissa ilmakehän tuulilla on puhtaasti fyysinen merkitys: ilmavirtaus, jolla on tietty nopeus ja suunta. Tuulen voimaa voi mitata painemittarilla ja suuntaa tuuliviirillä. Purjehtija kokee tuulen suhteellisena. Sivumyötäisessä hyvä purjevene voi ylittää tuulen nopeuden helposti: Tuulen voima ei tunnu, vaikka vene liikkuu tosi kovaa. Voiman tuntee peräsinvarressa joskus lievänä värinänä. Näkymätön tuuli kiidättää veneen maaliin. Vastaavasti Raamatussa
  Pyhä Henki on salattu, mutta kuitenkin jokapäiväisessä elämässämme vaikuttavaa kantava voima. Uudessa testamentissa yleisimmät tuulet ovat anemos ja pneuma tuuli (vrt anemometri, tuulimittari, pneumatiikka, ilman virtaukseen liittyvät

  Raamatussa monia tuulta kuvaavia sanoja kuten sufa ja saar jotka kuvaavat vastaavasti pyörretuulta (trombi, tornado ) ja hurrikaania. Uudessa testamentissa on viisi kreikankielistä tuulisanaa. Pneuma on tavallinen kohtalainen 4-7 m/s tuuli . Pnoe on henkäys, heikko 0-3 m/s tuulenhenkäys Anemos on navakka (8-13ms/s) tai kova 14-19 m/s, jopa myrskytuuli . Uuden testamentin alkutekstissä anemos tyfonikos tarkoittaa hirmumyrskyä hurrikaania. Vastaavasti kreikan lailaps sana tarkoitaa pyörteistä, puuskittaista ukonilman aikana esiintyvä rajua rae- tai sadekuuron säestämää pilvenpurkausta tai pyörretuulta Kreikan 'thuella' on vaarallisin tuuli, äkillinen myrsky 'tappajatuuli' (tulee verbistä thuo= rusentaa, uhrata, teurastaa, tappaa), nykyisin tällaisia tuulia nimitetään trombeiksi tai tornadoiksi tai hurrikaaneiksi, mikä on laaja ilmiö (Tyynellä valtamerellä vastaava rajumyrsky on nimeltään taifuuni) eikä synny äkillisesti, vaan etenee satojen km levyisenä häiriönä useita päiviä (päinvastoin kuin tornadot ja trombit, jotka elävät vain muutaman minuutin ja ovat vaikutussäteeltään puolen kilometrin suuruusluokkaa). Matteus 8:24 kuvaa rajumyrskyä sanalla 'seismos' mikä tarkoittaa seismistä eli maanjäristyksen kaltaista tapahtumaa, myös mielen kiihtymistä ja siihen liittyvää pelkoa ja vapinaa. Apt 27:14 kuvaa kuinka Paavalia kuljettanut laiva joutuu Euroclydon myrskyyn, jonka rajuinta olemusta kuvataan Apt 27:20 käyttäen kreikankielistä sanaa cheimon, joka on johdettavissa kaatamista tarkoittavasta kreikan sanasta 'cheo ',

  KASTEEN IHME
  Tuomarien kirjassa Gideon pyysi Jumalalta ennusteen (Tuom 6:36-40) taistelun lopputulokselle: jos villoissa on toisena aamuna kastetta, mutta maassa ei ja sitä seuraavana aamuna asia on päin vastoin - maassa kastetta, villoissa ei - niin Israelin Jumala on taistelun johtajana. Villamaisen ilmava aine johtaa lämpöä 10 kertaa vähemmän kuin hiekkainen maa. Kaasujen lämmönjohtavuus on pieni, jonka vuoksi lämpöeristeenä yhä suositaan huokoisia aineita, joissa ilma toimii pääasiallisena eristeenä. Jos kastetta on hyvin eristävässä villassa sitä olisi oltava myös vähemmän eristävässä ja yön kylmyyden viilentämissä maaperän kasveissa. Gideon koki tuplaihmeen ja ymmärsi nyt, että Jumala on hänen kanssaan tulevissakin tapahtumissa.
  © ILkka LILJA  USB ongelma/Windows 10 päivitys
  5.12.2015 - Ilkka

  ONGELMA En pysty käyttämään Weatherlink usb loggeria päivitettyäni tietokoneen Windows 10:ksi
  1. ONGELMAN KUVAUS
  Windows 10 päivitys sisältää USB ohjaimen, jossa on havaittu virhe, jonka johdosta DAVISin WeatherLink ei saa yhteyttä konsoliin USB loggeria käytettäessä..
  Windows10 päivitys lataa Silicon Labs USBXpress ohjausohjelman , joka ei toimi Windows 10:ssä oikein. Silicon Labs Corp. tuntee tilanteen ja hoitaa korjausta parhaillaan Microsoft yhtiön kanssa, ja aluksi he poistavat kyseisen ohjainpäivitysosuuden Windows 10 update paketista tyystin.
  2 RATKAISU
  WeatherLink pystyy käyttämään kahta USB-ohjainta. Toinen on VCP ; Virtual Com Port -ohjain, joka matkii olevansa esim. COM9. Toinen ohjain on nimeltään USBXpress, ja se luo aidon USB-yhteyden. VCP ohjain ei ole lakannut toimimasta Windows 10 päivityksessä. Jos havaitset Device Managerilla Silicon Lab COM port listassa tekstin: “CP210x USB to UART Bridge” , ei sinulla ole mitään ongelmaa Weatherlink ohjelman käytössä Windows 10:ssä.

  Ongelma on vain USBXpress hjaimessa. Tilanteen havaitsee laitehallinnan (Device manager ) Universal Serial Bus Controllers kohdasta .
  ---
  Jos siis käytät USB loggeria USBXpress -ohjaimella, menetät konsoliyhteyden Windows 10 päivityksessä sen huonon ohjaimen v6.7.2.0. vuoksi.
  Voit katsoa onko PC.ssä tuo ohjain klikkaamalla oikealla hiirinapilla USBXpress Device riviä ja valitsemalla Properties ominaisuudet, missä klikkaat Driver (ohjain) kohtaa

  RATKAISU
  Voit ottaa käyttöön entisen USBEXpress ohjaimen klikkaamalla Properties ikkunassa Roll Back Driver -nappia. Tällöin ohjaimeksi asettuu entinen USB ohjain ja Weatherlink alkaa toimia. Kun toimiva ohjain on asentunut, et enää näe ohjainmerkintää v6.7.2.0 osoittaen, että Weatherlink USB loggeri ja sen konsoli ovat alkaneet toimia Windows 10:ssä .


  BACnet liitäntä DAVIS asemiin
  17.8.2015 - Ilkka

  Rakennusten automaatioon ja säätöön on kehitetty muutama vuosi sitten BACnet -liitäntä, joka on saavuttanut suosion ollen ANSI ja ISO-standardi (virallinen kotisivu http://www.bacnet.org/ , )

  Niinpä DAVIS rakennussään mittausten testivalio sääasemiimme voit hankkia BACnet -liitännän edullisesti ja nopeasti
  MITÄ OMINAISUUKSIA BACnet - liitäntämme pitää sisällään?
  1. Liitäntä pystyy kommunikoimaan kahdeksan (8) DAVIS sääaseman kanssa
  2. BACnet liikenteen ohjausparametrejä voi säätää helposti kytkimillä
  3. BACnet laitteiden ja objektien hakutunnistus vakiona
  4. Mittausyksiköiden muunnokset
  5. Kaksi transistorikytkintä hälytyksiin
  6. Tukee jokaista DAVIS sääaseman tallentamaan säämuuttajaa
  7. DIN-rimaan kiinnitys mahdollista

  Lisätietoa , tarjous ja laitemanuaali tai muuta tietoa saatavissa
  Ilkka A LILJa
  sääfyysikko 0400 241317
  ILKKA LILJA Oy Laatusää
  Jyväskylä

  Olemme 18-19. 8. 2015 Lappeenrannassa Ilmansuojelupäivillä. Tapaamisiin


  PÄIVITÄ IP loggeri! & uusi kännysovellutus
  14.5.2015 - Ilkka

  WeatherLinkIP v 1.1.1 Firmware Imurointi
  http://www.davisnet.com/support/weather/faq/answer/index.asp?ProdFam=15&faqCat=5&faqid=146 ,

  Kuinka päivität WeatherLinkIP firmwaren.
  http://www.davisnet.com/support/weather/downloads/software_direct.asp?SoftCat=2&SoftwareID=241 ,

  Kuinka tunnistat IP loggerin nykyversion
  http://www.davisnet.com/support/weather/faq/answer/index.asp?ProdFam=15&faqCat=5&faqid=154 ,


  VIDEO: IP loggerin päivitys elokuvana

  https://www.youtube.com/watch?v=Pp0PpLI0RAI ,

  KÄNNYSOVELLUTUS: UUSI VERSIO I-Phone App, v 1.3 : muutoksia

  I-Phone WeatherLink App v1.3 can now be found in Apples App Store
  · Screen size optimized for new I-phones optimoitu ruutu
  The rows of sensor detail at the bottom of the app will now extend to bottom of the screen on the I-phone 5 and 6.
  · Removed support for NOAA stations. : NOAA asemien tuki katoaa
  The NOAA station data feed has been inconsistent and would cause the app to crash. As a result support for NOAA stations has been removed.


  MUUTOKSIA WeatherLink.com KÄYTTÖÖN (12.5.2015 alkaen) · Auto time/date set on consoles with WeatherLinkIP dataloggers.

  Jos konsolista katkesi virta, kello jäi väärään lukemaan, senjälkeen virran tullessa päälle, tietokanta päivittyi väärin
  Nyt pilvipalvelu panee kellon oikeaan aikaan:

  After a power outage the date and time on a console will be wrong. Archive records would then be written and stored with the wrong date and time. With this server change anytime a WeatherLinkIP/console, with an account on weatherlink.com, powers up our server will send it a set date and time command. Note: The date/time will be set based on the time zone and daylights savings setting on the weatherlink.com account not what the console is set to.

  · Will not return NOAA stations for phone App searches (Android and Apple)
  The NOAA data feed has been intermittent and would often cause the app to crash. As a result support for NOAA stations has been removed. All Android apps and I-phone apps v1.2 and earlier will still display already selected NOAA stations. But our server will no longer return NOAA stations during a new “station search”. I-phone app v 1.3 will not display any NOAA station, new or old, see above.

  Alle 1.08 IP loggeri versioilla ei enää voi toimia pilvipalvelussa - siis hoida päivitys tasolle 1.1.1 eo ohjeiden mukaan!

  · WeatherLinkIP datalogger firmware v1.0.7 and earlier will stop reporting to WeatherLink.com
  Forthcoming changes to infrastructure on weatherlink.com will prevent old WeatherLinkIP firmware from communicating properly with our servers. Specifically, firmware version 1.0.7 and earlier. For months we have been sending email notices every two weeks to users with this old firmware encouraging them to upgrade their firmware. There are still a number of users who have not upgraded. Starting this month users with WeatherLinkIP firmware v1.0.7 and older will begin to lose connectivity to weatherlink.com. This may generate a call to you and your support team. If a user loses comm with weatherlink.com and has this older firmware simply have them update their firmware and communication will resume.

  Päivitystä ei tarvita jos IP loggerisi ei ole webmoodissa eli internet käytössä, vaan imuroit suoraan datat PC:lläsi

  This will not affect PC to WeatherLinkIP communication, only communication with weatherlink.com.

  APUA saat aina support@iloy.fi 014 3722134
  Laatusää mobiilisovellutus
  11.4.2015 - Ilkka

  Android kännyyn voi imuroida ilmaisen weatherlink laatusää sovellutuksen täältä:
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.indianic.wl&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwyLDEsImNvbS5pbmRpYW5pYy53bCJd ,

  Taustatietoa
  http://www.davisnet.com/weather/products/weather_product.asp?pnum=06557 ,


  Vastaavasti Applen iPhoneen saa ilmaisen laatusää sovellutuksen täältä

  https://itunes.apple.com/us/app/weatherlink/id329190236?mt=8 ,

  Taustatietoa:
  http://www.davisnet.com/weather/products/weather_product.asp?pnum=06556 ,

  Weatherlink laatusää on tosiaikaista tietoa perustuen maailman n 20000 DAVIS laatusääasemaan. Näistä pilvipalvelussa satoja myös Suomessa eri paikoissa Hangon satamasta moderneihin golf- ja hiihtokeskuksiin ja kuntiin. Esim Tikkakosken- Palokan -Jyväskylän- Muuramen - Korpilahden- Jämsän väliltä saat
  www.weatherlink.com ,
  laatusäätiedot minuutin tarkuudella n. 30:sta paikasta DAVIS Vantage testivoittaja (*) sääasemien antamalla täsmätarkuudella.

  (*) Testivoitto / paras luotettavuus ja toimivuus.
  Erä-lehti 2006
  TM 2010
  MB 2013
  VTT tutkimus 2013-2014


  Työmaan säämittauksista vertaileva tutkimus
  30.8.2014 - Ilkka

  http://www2.liikennevirasto.fi/julkaisut/pdf8/vtt_2014_siltatyomaan_saaolosuhteiden_web.pdf ,

  Lue oheinen raportti ja toteat kuinka nykyaikainen Vantage Pro2 laatusääasema menestyi erinomaisesti olipa vastassa sitten "vaikka kuka" --niin kuin TV mainoksessa sanotaan-.
  Vertailu kesti n vuoden ja tapahtui maantiesillalla todellisissa oloissa.


  KULTAA VAPO-sovellutukselle USAssa
  7.3.2014 - Ilkka

  VAPO Oy Finland / Vantage Connect Wins Gold at the Connected World Awards!
  Davis Instruments was recognized with a Gold Award for Remote Monitoring at the 2014 Connected World Conference in Chicago, IL USA. Vantage Connect, our solar-powered weather telematics data logger, was honored for providing real-time weather conditions for use in agriculture and other industries.
  Davis marketing, with the help of Ilkka Lilja Oy, described Vapo's installation in Finland to illustrate Vantage Connect's usefulness in remote monitoring. .

  Vapo's installation of a Vantage Pro2 and Vantage Connect. Vapo, a bioenergy company that harvests peat for fuel, installed Vantage Connect to provide real-time weather monitoring to ensure Finland's standards, regulations and environmental licensing statutes are upheld.
  Peat farms are typically in outlying areas, so remote weather data in real time is essential for bioenergy companies to manage their environmental footprint as required by environmental regulations in Finland. Vantage Connect and its associated Vantage Pro2 Integrated Sensor Suite were installed at peat farms to provide web-based weather reporting and information access. Real-time alerts are sent directly to peat farm managers so they can adjust harvesting and transport schedules based on current wind and rain data before personnel has been deployed.
  As Ilkka A. Lilja shared, "VAPO Corp has modern directors and environmental officers that are honored to share the results from their remote data in real time." As a result, their data is available on WeatherLink.com, providing transparency to the Finnish public and national environmental officials.
  With the growing need to manage water resources, protect crops from frost and mitigate damage to our environment, we believe that remote weather data is more important than ever. We're proud to offer a durable, highly reliable product at an affordable price.

  7.3.2014 Lisätietoa
  ilkka.lilja@iloy.fi
  0400 241317

  PS
  Uudesta Vantage Connect systeemistä on tietoa
  uudessa sääkatalogissa 2014:

  http://www.iloy.fi/pdf/daviscatalog2014.pdf ,

  VC (Vantage Connect) järjestelmä päivittää www.weatherlink.com pilveä 5,15 tai 60 minuutin välein jopa tulipalopakkasissa. Mitään SIM-hankintoja nettipalveluiden myyjiltä (Sonera,Elisa, DNA ym) et tarvitse: VC:ssä kaikki on 'plug and PLay' valmiina ilman että edes dataloggeria ja näyttölaitetta tarvitsee ISS:n (säälähettimen) yhteyteen metsään/pellolle/mökille...) jättää (toki mahdollista sekin on)  Sateet vaihtelevat Miksi?
  6.9.2012 - Ilkka

  Miten tulkitsen sateen VPro/Pro2 sääasemassa tilanteessa, jossa konsolissa näkyy: Daily Rain= 1.8 mm Rain Storm= 0.0 mm, Rain Rate = 120.0 mm/h, Rain Month= 5.6 mm
  Rain Year = 142.2 mm

  Konsolissa vrk vaihtuu 00:00.
  Vrk sade on 00:00-23:59 välinen sadanta. Maanviljelyspiirin ja viranomaisen sadevrk voi alkaa vasta klo 06:00.
  Selitykset arvoille:
  Daily Rain: vrk sadanta 1.8 mm
  Rain Month: kk sadanta 5.6 mm
  Rain Year: vuosisadanta 142.2 mm
  konsolia käyttöönotettaessa valitusta hetkestä (oletus 1.1) Rain Rate: sateen voimakkuus normitettuna 60 minuuttiin: jos arkistovälissä, esim 10', sataa 10 mm, on Vpro/Vpro2 sadelaskurin kippikeinu tyhjentynyt 50 kertaa, 12s välein keskimäärin. Laite mittaa Rainrate arvon kahden peräkkäisen kippauksen väliaikana, mikä arkistovälin aikana saattaa vaihdella. Rain Rate 120 mm/h. tarkoittaa, että arkistovälin aikana kahden peräkkäisen kippauksen väli on minimissään ollut 6 s. Rain Rate maksimi voi olla 2438 mm/h (Vue 1016 mm/h). Paloaseman vieressä tehtiin kehätien räjäytystöitä. Palotornin katolla oleva sadeastia sai kivituulesta kolauksen. Syntyi virheellisiä tuhansien mm/h lukemia.
  Rain Storm (kaatosade,sademyrsky):
  Jos asema mittaa vuorokaudessa vähintään 0.02” (0.5 mm) sadannan, konsoli tekee sademyrsky muistiin summauksen: Jos peräkkäisinä päivinä sataa näin
  20.8 = 1.0 mm
  21.8 = 2.0 mm
  22.8 = 0.6 mm
  23.8 = 0.2 mm
  on RainStorm 1+2+0.6=3.6 mm.
  Jos tilanne olisi ollut:
  20.8 = 1.0 mm
  21.8 = 2.0 mm
  22.8 = 0.2 mm
  23.8 = 1.8 mm
  niin Rain Storm 22.8 olisi 3.0 mm:
  Sääasema tulkitsee sademyrskyn loppuneen 21.8 24:00, koska 22.8 sade oli vain 0.2 mm, siis 0.3 mm pienempi kuin Rain Storm kynnys 0.5 mm. Mutta 23.8 satoi taas kunnolla, mikä alusti seuraavan Rain Stormin alkuarvoon 1.8 mm.
  HUOMIOITAVAA:
  DAVIS sadelaskurit, myös viranomaisten vakiosademittarit mittaavat sateen pystysuoraa komponenttia. Siksi vakioviranomaisen ja DAVIS vakiokäyttäjän sademäärät eivät yleensä ole samoja vaikka sadelaskurit olisivat samassa korttelissa. Sade näet liikkuu tuulen voimasta, joten sadeastiaan ei mene koko sademäärää. Rajuilmoilla sade menee lähes vaakasuoraan.
  Asennuspaikkakohtaisesti voi tehdä korjauskerroimen, joka riippuu paikasta ja tuulesta, sadelajista vesi,rae,lumi,räntä.
  Kesäajan yleiskertoimena voi käyttää 1.25 ,siis korjattu sademäärä on 25% enemmän kuin sadelaskuriin ilmestynyt lukema.
  Kesäajan yleiskaavana DAVIS Vpro/Vpro2 sadelaskureille voi olla
  Tosisade = mitattu sade*(1 + v/25)
  v= tuulennop. m/s

  Miten korjaan?
  DAVIS Vantage Vuessa on WHO:n stadardeja pienempi sadekeräin ja kiikku. Siksi Weatherlink Vue ohjelmassa on korjausmahdollisuus kertyneelle sademäärälle osana ohjelmaa.
  Kaikille DAVIS sääasematyypeille on Weatherlink ohjelmassa menu, jolla säätiedot voi siirtää taulukkolaskentaan. Siellä voi tuulikorjauksen tehdä helposti kertomalla korjauskaavalla tietokannan sadearvot.
  DAVIS säasema antaa myös WIND RUN lukeman (=tuulen t.saastepilven etenemän km:nä). Katsomalla WeatherLinkin PLOT näytössä tuulen etenemiä kk:n eri päivinä, voi todeta sekä tuulienergian kokonaismäärän eri päivinä että myös voi sadepylvään korkeuksista oivaltaa: mitä matalampi on Wind Run pylväs sitä lähempänä samana päivänä mitattu sademäärä on oikeaa.
  RAKEET? Ukkosmyrskyn rakeet sulavat vasta sadelaskurissa ja ukkossateen taulukko alkuajankohta voi siten olla väärä.  Weatherlink MAC USB ohjain
  7.1.2012 - Ilkka

  Weatherlink for MAC , DAVIS säätuote "6520" on saanut uuden ohjaimen,- imuroi se tarvittaessa täältä:
  http://www.davisnet.com/support/weather/downloads/software_driver.asp ,  DAVIS mestariksi WMO testeissä
  28.10.2011 - Ilkka

  PS Edustamamme DAVIS 7714 säteilysuojain sai täydet 5 tähteä WMO:n vuoden kestäneissä vertailevissa testiessä. Hyvin menestyi myös Vaisala saaden 4 tähteä.
  WMO Radiation Shield Study Gives Davis Passive Shield 5 Stars

  WMO World Meteorological Organization has completed a year-long comparison of radiation shields in the desert of Ghardaïa, Davis passively and actively ventilated free-standing radiation shields, along with 17 other different brands were included in the study. The passive shield's performance was exceptional, garnering a rating from the testers of five out of five stars.

  Summary of Methodology
  -----------------------
  The comparison of radiation shields (also called thermometer screens), was conducted from November 1, 2008 to October 31, 2009. The location was selected for its hot, desert climate. The study consisted of 18 different brands of radiation screens/shields: 7 actively ventilated and 11 passively ventilated shields, many of which were installed in pairs, bringing the total items under testing to 29. Météo-France supplied calibrated Pt100 probes for most of the radiation screens/shields. The Algerian National Weather Service prepared the test field and installed 36 platforms for each of the screens/shields and auxiliary sensors consisting of solar radiation sensors, wind speed and ground temperature. All data collected were quality controlled and sampled at a 1-minute data rate to make possible a very thorough data analysis. All the radiation shields/screens were compared to Eigenbrodt LAM 60 screen (Germany) with temperature sensor, which was determined to be the most convenient working reference. The testing itself was very successful.

  Davis's Passive Radiation Shield Outperforms the Reference

  Davis was pleased to read the findings that showed that our passive radiation shield not only performed better than most of the others, it performed better than the working reference. The reference read warmer than some test units during periods of high solar radiation and low wind speed.

  Report Available Online
  RAPORTTI LÖYTYY TÄÄLTÄ (Ref #IOM 106):

  http://www.wmo.int/pages/prog/www/IMOP/publications-IOM-series.html. ,

  Lisätietoa ILKKA LILJA oy Jyväskylä iloy(ä)iloy.fi
  014 3722134 t. ilkka 0400 241317  ENTEL metsästysradio setti tilausohjein
  15.9.2011 - Ilkka

  Ammattitason säänkestävä VHF- radiopuhelinsetit saatavissa meiltä parhaista ja kestävimmistä ENTEL sarjan osista muodostuen, ja korostaen käytön yksinkertaisuutta myös ääriolosuhteissa!

  Voit ostaa nettikaupastamme kätevästi kohdassa uutuudet.
  Puhelin on luokitettu IP68 mukaisesti kestämään upotuksen 5m syvyyteen 60 minuutin ajaksi ja monofoni CMP750 on luokitettu IP67 standardin mukaisesti kestämään samanlaisen upottamisen puoleksi tunniksi 1 metrin syvyiseen veteen.
  Markkinoiden suurimpiin lukeutuva 1800mAh Litium-Ion huippuvarma akku takaa, että mukana tulevaa 2,5h pikalaturia ei aivan heti tarvita. Monofonia voi käyttää myös kuunteluun, mutta paketti sis. myös EHP9 korvakuulokkeen,
  joka kytketään monofoniin!

  Monofonin kiertoliitin estää liitintä irtoamasta ja puhelin mahtuu hienosti radiopuh.taskuun. Mukana tulevan vyöklipsin voi tarvittaessa irroittaa, jos esim hirviliivin tasku on ommeltu tiukaksi. Metsästyskäyttöön hyvin sopiva ja tehokas pamppuantenni ei jää auton oven väliin ja tarvittavat kanavat sekä näppäintoiminnot voidaan ohjelmoida toimestamme juuri sinun tarpeisiisi sopiviksi.
  Lisäksi voimme ohjelmoida puhesalauksen/scrambling halutulle kanavalle, ja toiminto voidaan ottaa käyttöön napinpainalluksella.

  Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

  Koko paketin hinta vapaasti varasto Jyväskylä
  sis alv23% on 381,30 /310 alv0 eur
  Aktiivimetsästäjän kokemuksella takaamme, ettet tule katumaan hankintaasi.
  Seurojen porukkatarjoukset
  anssi.lilja(at)iloy.fi
  Katso :
  Video Link 1: MIL STD
  Construction - Fireman spraying radio ,

  http://www.entel.co.uk/videos/fireman_spray.wmv ,

  Video Link 2: Rugged Accessory Connector - Hammer test

  http://www.entel.co.uk/videos/robust_connector.wmv ,

  Video Link 3: Submersible - Underwater radio

  http://www.entel.co.uk/videos/radio_underwater.wmv '


  http://www.entel.co.uk/downloads/brochures/ht_land_2.pdf ,
  http://www.entel.co.uk/products/land_based/ht700/ht_lcd.htm ,

  Metsästyspakkaus sisältää
  HT713 VHF radio
  EHP9 korvakuuloke
  CMP750 monofooni
  pikalaturi
  antenni
  Ficora lisenssin mukaisten kanavien asetus.

  Tärkeimpien hunter pikanappien ohjelmointi

  Postitoimitusmaksu 12.30 sis alv23

  Rio de Janeiro ICAE2011 ukkoset
  23.8.2011 - Ilkka

  Terveiset ilmakehän sähköisyys seminaarista Riosta, Kauriin kääntöpiirin sydäntalven auringon (n. 23C)ruskettamina.
  Brasiliassa aurinko joulun alla paistaa jopa suoraan pään päältä paikan leveyden ollessa = maakselin kallistuskulma 23.5 ast. Aurinko nousi idästä ja kiersi POHJOISEN kautta länteen!
  Huippukokouksen järjestäjästä tietoa tässä:
  http://www.atmospheric-electricity.info ,
  International Commission of Atmospheric Electricity järjestää salamatutkimuksenkin syvästi liittyviä expert-seminaareja joka 4. vuosi. Saamme niistä uusimman tiedon Suomeen ja sovellamme sitä salamaniskujen ennakointiin ja salaman paikotusjärjestelmiin ihmisten ja yritysten höydyksi. Ehkä joskus vakuutus- tms maksaja yhtiön 'suruksi'- tilanteissa, joissa haluttaisiin väistää korvausvelvoitetta antiikin ajan teorioin, joissa salamaa ei voi, olla jos sadepilvi puuttuu tutkasta ja luotaushavainnoista.

  ILKKA LILJA Oy on ainoana supisuomalaisana yrityksenä ollut edustettuna ICAEn kaikissa summiteissa kahtenatoista viime vuotena (1999 NASA Research center,Huntsville. Sitten 2003 Pariisi, 2007 Kiina Peking ja nyt 2011 "Tammikuun Joki" Brasilia.)

  Tapasimme paikalla mm Vaisalan myyntipäällikön sekä taidokkaasti (ja vieläpä hyvin kauniisti!) Suomea edustaneen aerosoliexpertti Johannan Helsingin Yliopistosta.

  Kun haluat soveltaa uusinta hyvää tietoa toimintaasi- "More Production in Heavy Weather", ota yhteys. Alansa paras kenttäkokemus uniikkirefrenssein Suomen lentokentiltä paperitehdas- ja räjähdysainetoimintoihin, kodeista kouluihin, huipputietoa 24/7/365 olosuhteisiin.
  p 014 3722134
  ilkka.lilja(@)iloy.fi
  UUSIA SALAMAHÄLYTTIMIÄ MYÖS USAN KENTILLE
  28.4.2011 - Ilkka

  Salamapaikotukseen liittyen monille tutut salamapaikottimet ja sähkökenttämyllyt ovat asettautuneet jo useille kansainvälisille lentokentillekin eri muodoissaan. Tässä eräs tosi mielenkiintoinen linkki, jossa käytössä uusia militaarisistandardin mukaisia LD250M salamapaikottimia ja EFM-100 sähkökenttä/salamalähi-isku ennustemyllyjä.

  Katso. hieno online ruutu USAn kansainväliseltä lentokentältä:

  http://www.iadasos.org/index2.html ,
  LISÄTIEDOT JA HINNAT?
  Soita tai lähetä eemeli
  Salama-aihepiirin tuotteiden virallinen maahantuoja ja kansainvälinen kehittäjä vuodesta 1996 on
  ILKKA LILJA Oy
  Jyväskylä
  ilkka.lilja ät iloy.fi
  014 3722134 puh
  014 3721441 fax

  HYVÄÄ VAPPUA 2011!

  www.boltek.com
  www.davisnet.com
  www.youngusa.com
  www.ukkostutka.fi


  Message from Polar Circuit-Viesti Lapista
  19.3.2011 - Ilkka

  Kiitollinen viesti napapiiriltä Vantage Pro käyttäjältä Lapista äärioloista. A thankful message from a Vpro user from Lappland, North Finland, the latitudes offering extreme conditions for 'field testing'
  ---------------------------------
  "Tervehdys, sääasema Vantage Pro Plus on pelannut hyvin vuodesta 2003 alkaen, aurinkoa ja UV-säteilyä on tarkkailtu jo 7 v napapiirillä, tyytyväinen olen hankintaan, laite toiminut hyvin, kaikkea hyvää.." 19.3.2011

  "Hello, my Vantage Pro Plus has operated perfectly since 2003 monitoring solar and UV radiation also for 7 years at the Polar Circle. I am very pleased with my purchase, the station works fine-- -all the best." March 19th 2011

  Vue näyttö & Vpro2 anturisto
  17.6.2010 - Ilkka

  Jos haluat Vantage Vue näyttölaitteen mutta anturistoksi Vantage Pro2 ISS:n (Integroitu Sensor Setti), PITÄÄ VUE näytössä VAIHTAA lähettimen tyyppi mallista Vue malliksi Vpro2 ISS.

  Tämä tapahtuu VUE-näytön näppäimillä setup eli asetus- valikon alussa, jolloin Graph (piirto) näppäintä painaen voit valita asematyypiksi Vpro2 ISS (valikossa myös Vue ja Wind) lähettimen.
  Weatherlink-option käyttäjä voi tehdä valinnan ohjelman asetuksissa laitetyyppi -alasveto valikosta ("set transmitters" -osiossa.


  TM testasi lähisääsemia
  17.6.2010 - Ilkka

  Davis pärjäsi erinomaisesti
  Tekniikan Maailman sääasematestissä
  Mukana meiltä Vantage Vpro2 ja Vantage Vue.
  Lehti ilmestyi 11.6.2010  Uutuus: Young & NRG anemometriliitäntä
  27.5.2010 - Ilkka

  Toukokuu 25, 2010
  Uusi DAVIS Instrumentin "Universal Anemometer Interface" lisää mahdollisuutta käyttää DAVIS Vpro2 sääasemaa erilaisten tunnettujen 'raskaan ammattilaissarjan' tuulimittareiden yhteydessä.
  Sellaissa tuulimittareissa tuulen nopeus näkyy sisäisesti sähkösignaalin taajuuden vaihteluina. Mitä enemmän tuulee sitä suurempi taajuus.
  Uusi liitäntä on testattu R.M. Young malli 05103 sekä NRG malli 1900 NRG #40C yhteydessä, mutta ei kuitenkaan rajoitu vain näiden yhteyteen.
  Kooltaan ja ulkonäöltää uusi liitäntä muistuttaa lisälähettimien koteloa, joissa on aurinkopanelikansi. Liitäntä'purkki' yhdistetään Vpro2 lähettimeen omalla lisäjohdollaan.
  Lisätietoa maahantuojalta
  ILKKA LILJA Oy 014 3722134, t. iL/0400 241317
  Kellon asetus sääasemaan
  13.2.2010 - Ilkka

  A. SÄÄASEMA Vantage VUE
  mene asetuksiin eli paina VAIHTO (2nd)ja VALMIS (DONE)-nappi peräkkäin. Sitten vaihda + ja - -napeilla tunnit ja paina > nappia ja vastaavasti muutat minuutit. Jos myös kk tai vuosi on väärä, paina > nappia ja muutat kuukauden ja taas paina > nappia ja voit edetä vuoteen.
  Loppuksi paina n. 3 sekuntia VALMIS (DONE) nappia ja siinä se

  B: Sääaseman Vantage Pro/Pro2
  näytössä paina DONE ja - nappia yhtäaikaa alas muutamaksi sekunniksi.Sitten lyhyesti painat 3 kertaa peräkkäin DONE- nappia ja olet kellokentässä. Numerot ja kentät muuttuvat vastaavasti kuin edellä +/- näppäilyin. Lopuksi painat n 3 sekuntia DONE -nappia.

  PS1: Ohjelmalla saman asian voi hoitaa setup- alimenulla.

  PS2: Laatuyksikkö (units) voi
  olla 'usalainen' tai eu-mainen,missä ensin on kk sitten vuosi - USAssa päinvastoin.
  Samoin aika: meillä 0-24, USassa 0-12 am ... 0-12pm. Laadut vaihtuvat asetuksen (setup) yhteydessä aika-asetuksen kohdalla. Vantage Pro/Pro2.ssa painat 2nd ja heti perään painat Graph ( yhteisvaikutuksena tämä on Units)
  VUEssa painat VAIHTO ja heti perään VALMIS (alustus) ja sitten VAIHTO + AIKA peräkkäin jolloin ajan yksiköt vaihtuvat.

  PS3. Myös lämpötilaan saadaan Fahrenheit/Celsius sekä desimal/kok.luku näyttö units näppäilyin lämpötilan kohdalla. Vastaavasti tuulen ja sateen sekä ilmanpaineen laadun voi muuttaa UNITs/YKSIKÖT -toiminnalla.  Wlink muistiinpano (Notes) apunasi
  16.1.2009 - Ilkka

  Selaitaessa säätietoja (Weatherlink browse) on halutulle sääriville mahdollista tehdä kirjanpidollinen selkeäkielinen merkintä (NOTE) painamalla Crln ja N -näppäintä yhtaikaa.
  Esimerkkejä
  "Pihassa kaatui puu ja navetan katto irtosi"

  "Asukas Tarkka Vainulainen soitti 14.20 ja valitti hajuhaitasta tänään klo 13-14 korttelissaan Hajutestauskuja 11 ja sanoo lähestyvänsä myös ympäristölautakuntaa asiasta."

  "Suoritin suurostaja Westin Zavotan sopimusnormien mukaisen ruttoruistutuksen perunamaalla P12-A torjunta-aineella Perneri 2311 (100 l)"

  Koska muistiinpanoja kertyy joskus vuodessa monilta päiviltä on normaali selailu työlästä jos tietoa on kerätty 1-15 min välein

  Niinpä kannattaa muistiinpanot avata hyötykäyttöön säähakemiston Weatherlink
  alihakemistosta DATANOTE
  Esim meillä:
  Weatherlink/ILOY/DATANOTE

  Tiedostot avautuvat mm. NOTEPAD ohjelmalla ja ne voi viedä tai kopioda yhteen tiedostoon tai voi valita ja lähettää suoraan esim sähköpostin liitteeksi laadunvalvojille tai viranomaisille, itselleen tai harrastepiirilleen...  Säätiedon siirto uuteen koneeseen
  20.11.2008 - Ilkka

  Englanniksi asia on tässä
  http://www.davisnet.com/product_documents/weather/app_notes/AN_34-move-weather-data-to-pc.pdf ,

  Oppaassa on esimerkejä päätteeltä kaapatuin kuvin, mikä selventänee asiaa jos kielikysymys nousee esteeksi. Voi myös pyytää
  lisätietoa iloy@iloy.fi
  tai puh +358 14 3722134
  tai fax +358 14 3721441
  Säädatan imurointiasiaa
  13.6.2008 - Ilkka

  On kysytty, voiko Weatherlink dataloggerit imuroida ilman että loggeri on kiinni omassa konsolissa tai Envoyssa. Voiko käyttää muuta näyttöä tai Envoyta konsolia imurointiin
  V:
  WEATHERLINK dataloggereita on kolmea perustyyppiä
  1. Perinteinen kuten 7862
  Monitor2, Wizard3 ,Perception2
  2. Perinteinen kuten 7871H
  GroWeatheriin ja vastaava Energy ja Health -asemiin

  3. Flash loggerit 6510....6555
  Vantage Pro/Pro2,Envoy ja VUE sääasemiin

  Sähkösyötön katketessa katoaa kerätty tieto tyypin 1 ja 2 loggereista, mutta hyvän 9V neppari-varmuuspariston avulla data säilyy ja tiedonkeruu jatkuu noin vuorokauden

  Tyypin 3 Weatherlink dataloggerit eivät tarvitse virtaa lainkaan ellei muistia lueta tai kirjoiteta
  Loggeri odottaa 1 minuutin ja sitten siirtyy 'huilaamaan' eikä tarvitse sähköä: Huomaa, että jos olet bulletin moodisa (suorakatselu) tai imuroit 1 minuutin välein nettiin esim, Vpro/Envoy/Vue systeemisi vie aina virtaa koska ei pääse lepo standby-tilaan. IP 6555 loggeri sisältää oman pikku webbiserverin ja 6555:n virrankulutus onkin moni vakipologgreihin nähden. Varaparistolla (3x 1.5V) IP loggerinkin silti toimii vrk:n
  Jos VPro/Pro2/Vue konsolin tai Envoyn virtasyöttö katkeaan ja varmuusparistot eivät ole paikallaan, tiedon keruu päättyy (kello pysähtyy), mutta data EI KATOA. Varmuusparistoin tiedonkeruu 6510 loggereissa jatkuu 1 - 7 kk paristotyypistä ja arkistointivälistä (1-120 min) riippuen.
  Tyypin 1 ja 2 loggereita ei voi imuroida ilman näyttökonsolia tai Envoyta. koska virta katkeaa kun Wlink 7862 irroitetaan konsolista.

  Tyypin 3 dataloggerit voi irroittaa ja imuroida jossain toisessa paikassa toisessa konsolissa tai Envoyssa.
  CarChip sopii myös leasing-autoon
  23.2.2008 - Ilkka

  Yrityksille vakuutus/ajokulu säästömahdollisuuksia voi tarjota CARCHIP FLEET Pro, joita maailmalla käytetään mm leasing-autojen uusien vakuutusmaksujen määritelytapojen luomiseen, autohuollon optimoimiseen ja ajopiirtutoimintoihin. Tuotteemme on puolen tulitikkulaatikon kokoinen CarChip Fleet Pro OBD-2 standardin mukainen muistipalikka ja sen FLEET ohjelmisto ajolaivueen haltijalle.

  Esittelimme uuden langattoman tuoteperheen 31.1-2.2 08 Suomessa Tampereella AutoTech2008 korjaamomessuilla, jossa se herätti paljon huomiota myös eräiden vakuutusyhtiöiden taholta, jotka harkitsevat uusien halvempien vakuutustuotteiden luomista mm. laitteemme rekisteröimään ajotapaan/matkaan perustuen.

  Vastaavasti leasing-yhtiö voisi vaatia vakuutusyhtiöiltä alennettuja vakuutuksia, jos laivueen ajoneuvoissa on CarChip, sen lisäksi että asiakasyritys voi käyttää CarChippiä ajopiirturina esimerkiksi asiakasajojen rekisteröintiin, säästäen aikaa manuaaliselta työltä.

  CarChip voidaan asentaa 15 sekunnissa ja se asennetaan henkilöauton/pakettiauton pakolliseen standardi OBD2 liittimeen ohjaamossa 20-60 cm päässä ohjauspyörästä.

  FLEET -ohjelmistossa on optioina langaton purku, jonka avulla vaivattomasti pihassa tai autohallissa olevat ajoneuvotiedot voidaan purkaa
  yrityksen normaaliin tietokantaan. Siten asiakasyritys saa tiedot automaattisesti järjestelmiin ja/tai samat tiedot voidaan toimittaa leasing yhtiöön.

  Joissain yrityksissä myös ajotavan rekisteröiminen on arvokasta, jolloin yrityksen maine ja riskitekijät saadaan hallintaan, lain ja asetusten salliessa.

  Esimerkki-case
  Englantilainen Norwich Union vakuutusyhtiö on toteuttanut CarChippiin perustuvan vakuutuusmaksujen määritysmetodin jo patentoinut Pay as you drive (PAYD) konseptin , jossa vakuutusmaksu perustuu todettuun ajomatkaan.

  http://en.wikipedia.org:80/wiki/PAYD ,

  tässä valmistajan sivuja

  http://www.carchip.com ,

  http://www.davisnet.com ,

  Tässä maahantuoja (alk 1993) sivuja

  http://www.iloy.fi ,

  http://www.autosiru.fi ,

  http://www.autosiru.fi/graphs ,

  (siellä paina save) esimerkkejä polttoaine ja katalysaattori testejä

  http://www.davisnet.com/drive/products/driveright_600E.asp ,

  ILKKA LILJA Oy
  Virallinen DAVIS Instruments (USA) maahantuoja per 1993

  014 3722134 puh
  014 3721441 fax
  iloy(at)iloy.fi

  Salamat kännyyn ja GPS/LD-250
  23.9.2007 - Ilkka

  Salamakänny

  http://www.astrogenic.com/spark.html ,

  Astrogenics salamaniskujen kännynäyttö reaaliajassa.
  Lue ylläoleva artikkeli.

  Lisätietoa iloy@iloy.fi

  2)
  Boltek on julkistanut kaksi LD-250 yksikköön soveltuvaa GPS laitetta.

  http://www.boltek.com/whats_new.html ,  Lisätietoa iloy@iloy.fi


  LRange antenni konsolin lähelle
  19.2.2007 - Ilkka

  Yhdellä toistimella toimittaessa LR eli pitkän matkan (Long Range)
  toistin pitäisi yrittää sijoittaa niin, että toisinkotelo on konsolin lähellä: RX on kiinni tappiantennissa ja lähetin TX on kiinni suunta-antennissa kohti sääasemaa lähisaaressa tai pellolla km päässä.

  Jos yhden toistimen tapauksessa toistin pannaankin säälähettimen (ISS) viereen ja RX on tappiantenni, joka ottaa tiedon säälähettimeltä ja TX -johdon päässä on suunta-antenni suunnattuna näyttöä kohti, yhteys ei toimi yhtä hyvin. Sääanturistossa voi toki olla oma toistin nr2, jonka tappi kerää tiedot eri lähettimistä. Nr2 suunta-antenni on nro1:ttä kohti suunnattuna. Tällöin saavutetaan 2 - 3 km yhteyslinkki.
  Nr2 voi olla esim saaressa ja Nr1 venekerhon kämpällä.   Updated: 13.6.2017  Copyright © ILoy 1998-2016, All Rights Reserved | webadmin (at) iloy fi